houzz interior design ideas 


PROJECT NAME:  The Babcock Addition

PROJECT TYPE: Addition to a Single Family Residence

PROJECT CONTEXT:  The existing house, built in the late 1960’s was a long split level ranch set on a large parcel in North Stonington.  The owner loved the privacy of the home and the views to the wooded slopes and rock outcroppings. 

PROJECT LOCATION: North Stonington, CT

PROJECT COMPLETION:  Fall 2005

PROJECT PROGRAM:  The clients wished to add approximately 1200 sf to the home including an enlarged master suite and a family room over the existing garage. The client wished to introduce an updated kitchen, mudroom laundry and various other updates into the existing 1960's detailing.

DESIGN SOLUTION:  The long low ranch styling of the existing house pushed us to continue the existing details of the home.  Over the existing garage we added large dormers and an asymmetrical roof line to create a comfortable family room off the existing kitchen and dining room areas.  We removed walls to open up the kitchen to the dining room and new family room.  A large island defines the kitchen and creates a place for casual dining while an ell of cabinets creates an efficient work area.   At the far end of the house we designed an addition set perpendicular to the existing roof line.   We opened this new addition into the existing master bedroom in which we created a dressing/ sitting room area utilizing the existing built in storage.  The existing master bath became a sauna. The new addition holds a sleeping room with gracious views to the property.  The headboard became a feature with lighted recessed to display artwork.  A master closet separated a new master bathroom with gallery halls on with side of the master headboard.  We organized the basement to incorporate a new mudroom entry from the garage with pantry storage and laundry.

MATERIALS:  Inside the owners wished to continue the contemporary feel of the 1960’s details, while warming them up with fresh details and materials.  We took the bevel cut staggered oak flooring into the new spaces as a link to the existing house. The new pine trim was kept a few shades lighter than the original to allow it to stand off the rich wall colors. The new cabinetry has contemporary lines, with a heavy lacquered natural birch for accent pieces and off white painted cabinets for background.  The countertop stone and tiling was chosen to make strong statements within each of the rooms.  We finished the new spaces with deep rich colors, giving them a warm comfortable feel. The exterior materials on the new additions matched existing house.  We upgraded to Azek solid pvc trim for the fascias to reduce painting maintenance at the most vulnerable area.

PROJECT COST:  The project cost was approximately $225 per square foot.

PROJECT TEAM: 


Russell Campaigne AIA
Mary Jo Kestner AIA
Joshua Grochowski
GENERAL CONTRACTOR:


Kevin Classey,
Classey Construction
Stonington, CT
STRUCTURAL ENGINEER:


Scott Erricson, PE,
E2 Engineers
New London, CT