houzz interior design ideas 


  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000
  • Marjorie Crino ©2000

PROJECT NAME:  The Belmont Residence

PROJECT TYPE: Partial renovation, Single Family Detached

PROJECT CONTEXT:  A 1934 Brick colonial in excellent shape needed some modifications to accommodate modern family needs.  The house sits in an established neighborhood on a gently sloping site.

PROJECT LOCATION: Belmont, MA

PROJECT COMPLETION:  Fall 2002

PROJECT PROGRAM:  The client wished to renovate and enlarge the existing kitchen space, hall and bath and to create a new second entry though a mudroom space with storage for outerwear and laundry.  The client also wanted to convert an existing sunroom into a four season space by replacing the jalousie windows with insulated units and French doors to a future deck.

CLIENT:  A professional couple with young children who appreciate simplicity and function in design.  They desired changes to the current house to create more elegant useful spaces.

DESIGN SOLUTION:  The kitchen was enlarged by moving the end wall slightly into the dining room.  Although these spaces are often open to each other, frosted pocket doors were added to separate them for occasional formal dining.  To create a more comfortable scale in the rear yard, a small roof was added over the existing garage doors and the new mudroom entrance.  The new laundry area contains a refurbished soapstone sink with drip dry hanging above.  The mudroom space is wide enough to move around in and provides plenty of storage for children’s gear.  Replacement windows with good insulating value were installed in the sunroom along with a dark ceramic tile floor to contribute to the passive solar heating of the space.

MATERIALS:  The kitchen space features a mix of stock and custom cabinetry to create a unique look in keeping with the character of the house.  The counters are black granite.  A soap stone sink that was in the basement was refurbished and installed in the laundry area.

PROJECT COST:  The project cost was approximately $160 per square foot

PROJECT TEAM: 


Russell Campaigne AIA
Mary Jo Kestner AIA
GENERAL CONTRACTOR:


Peter Black
Skinner Hill Construction
Boston, MA
STRUCTURAL ENGINEER:


Carmine Guarracino, PE
Sommerville, MA