houzz interior design ideas 


  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009
  • Russell Campaigne ©2009

PROJECT NAME: Jared Buell House

PROJECT TYPE: Renovation/Restoration of a historic home

PROJECT CONTEXT:  The project is in a walkable neighborhood just off the green in Guilford CT. The well detailed home had been a 2 family for almost a century and retained much of its original historic content as it had never been significantly renovated.  

PROJECT LOCATION: Guilford, CT

PROJECT COMPLETION:  Fall 2008

PROJECT PROGRAM:  A family of six saw the opportunity to live in a historic home in the center of town without having to add additions to accommodate their needs. The original home was laid out as a mirrored townhouse with matching stairs, kitchens and many small rooms. Our client wanted large flowing spaces which could take advantage of the high ceiling and ample light the Italianate home afforded. They wanted to celebrate the historic character of the home, while having modern amenities, energy efficiencies and room sizes.

DESIGN SOLUTION:  The size and layout of the home allowed for the exterior to be kept pristine with little amendment to the exterior appearance. Unfortunately the first floor structure and the chimney masses were beyond repair. This created an opportunity to reshape the first floor plan to better accommodate modern family life. One of the twin entries was closed in with shutters and the other enters off a gracious front porch into a foyer with a new stair to the second floor. We used square and rounded archways to connect the major spaces, evoking details from the original layout. A new chimney mass was created with back to back Rumford fireplaces serving the dining and the rear family rooms. A generous kitchen with beamed ceiling and custom cabinetry is centrally located and convenient to all of the entertaining spaces of the house. A small western extension was turned into a casual eating area off the kitchen. A new rear entry was created with a salvaged door and a new entry porch matching the details of the front porch, flowing into a mudroom with a half bath and generous closet storage. Upstairs the majority of the original walls were kept and the many small rooms were shaped into a master suite and 4 children?s bedrooms.

The owner was concerned with the home feeling comfortable having experienced drafty homes in the past. The extent of the renovations allowed for new open cell spray foam insulation to be installed on all exterior walls, roof and first floor to make a very tight envelope. Two properly sized high efficiency gas furnaces were added to serve the home from the attic and basement. All new electric systems were added to the home to complete the upgrade and ensure the homes use and value for the next century.

MATERIALS:  The exterior of the home was in surprisingly good shape, protected by the large roof overhangs. The siding and trim was patched and repaired with matching cedar clapboards and trim. The windows and doors in the front and side facades were restored and reinstalled with new weather stripping packages. New storm windows were added to increase the performance of the single glazed windows. The rear facade was more heavily renovated and we added fiberglass / wood windows with simulated divided lights to match the original. Inside much of the window and door trim was salvaged from the original and in new areas we replicated the historic profiles. White oak was used throughout the first floor, with the original heart pine patched and refinished on the second floor.

PROJECT TEAM: 


Russell Campaigne AIA
Mary Jo Kestner
Josh Grochowski
GENERAL CONTRACTOR:


Jonathan Wuerth
Total Concept Restoration
Guilford, CT